Tijdens het maken van de penning voor de FIDEM (zie Penning Fragmentum) kwamen er diverse ideeën naar boven die aanleiding waren voor een serie verkenningen, noem het experimenten.
Het is vooralsnog voortborduren op de vormgeving van Fragmentum, maar in dit geval met een zelfopgelegd thema. Een penning maken is één ding, maar ben ik ook in staat om met een thema om te gaan?
Gaandeweg het afgelopen jaar werden we in het racismedebat gezogen, na onverkwikkelijke gebeurtenissen in de VS, met een opleving van de Black Lives Matter beweging tot gevolg.
In eerste instantie heb ik – recht toe recht aan – een penning gemaakt uit zwart leisteen, met aan weerszijden een B en een M, beiden matzwart ingeverfd.
In het debat dat landelijk gevoerd werd, kwam veelvuldig de tegenstelling Zwart-Wit ter sprake. Mijn volgende experiment betrof het ontwerpen van een penning in onze eigen taal, met de tegenstelling Zwart-Wit als onderwerp, waarbij ik het onderwerp zó zou willen weergegeven dat het tot nadenken stemt: wát is de tegenstelling en zelfs ís er een tegenstelling.
Dit resulteerde in een penning uit Bianco del Mare en zwart leisteen, beiden verlijmd met rode kunsthars. In de witte bianco staat een Z, zwart ingeverfd, in het donkere leisteen staat een W, wit ingeverfd (maar wellicht is een witte Z in de witte steen en een zwarte W in de zwarte steen ook een optie). De boodschap in beide gevallen: ís er een tegenstelling en wát is de tegenstelling?
(wordt vervolgd)