Keerzijde van de Vrijheid (I)

Internet. Ooit was het de ultieme vrijheid, volgens het principe: waar niets is kan alles ontstaan. Er werden allerlei actieven ontplooid en zo nodig door de verzamelde gebruikers gemodereerd, een beetje volgens de Open Source gedachte, waarbij software transparant en van iedereen is.

De tijden zijn veranderd en het internet is grotendeels in handen van een viertal giganten. Wij denken in vrijheid onze activiteiten op internet te kunnen ontplooien, maar op de achtergrond worden onze gegevens gebruikt om het kleine groepje internet reuzen als maar groter te maken, want data is goud waard. Deze gegevens worden ook nog eens gebuikt om algoritmes mee te voeden, die sturen welke informatie wij te zien krijgen als we ergens naar zoeken. Een – onschuldig - voorbeeld: als je op You Tube ooit een paar kattenfilmpjes hebt bekeken, lijkt de wereld er na een tijdje uit te zien alsof er alleen maar katten als huisdieren worden gehouden. Het algoritme houdt de honden bij je uit de buurt. De vraag is natuurlijk: waar is die vrijheid gebleven?

Teneinde de pagina’s te kunnen lezen waarop het antwoord op onze zoekvraag staat (of waarvan je hóópt dat het er staat), moeten we meestal eerst een hinderlijk scherm wegklikken waarop iets staat rondom het duidelijk weergegeven woord COOKIES. Wegklikken dat scherm! Dus gaan we over het algemeen blindelings akkoord met volstrekt onbekende voorwaarden. Lees voor de aardigheid eens de voorwaarden van de veel gebuikte app Buienradar en lees aan welke bedrijven zij jouw data doorverkopen.

Wij gaan akkoord met alles en moeten als sluitstuk ook nog eens aantonen dat we geen robot zijn.

Het geeft te denken.

-
Dit werk is van 22 april t/m 23 mei te zien op de expositie Keerzijde van de Vrijheid, bij Galerie De Ploegh in Amersfoort; een expositie in het kader van het jubileumjaar 2020, waarin 75 jaar vrijheid wordt gevierd.
De Ploegh stelt de prikkelende vraag: wat is de keerzijde van de vrijheid? De deelnemende kunstenaars belichten zeer uiteindelijke visies op dit thema. 

--

Over dit onderwerp wordt ook geschreven door o.m.:
Marleen Stikker: Het Internet is stuk. Uitg. De Geus
Yuval Noah Harari: 21 lessen voor de 21ste eeuw. Uitg. Thomas Rap

Gerelateerd werk

Dit citaat van de Japanse schrijver Haruki Murakami staat voor mij voor de alertheid, de oplettendheid en wellicht ook het

Met de toenemende stroom informatie die op ons af komt en de als maar groter wordende invloed van ongemodereerde sociale

Men is met dit kunstwerk niet langer toeschouwer, maar onderdeel van een rituele handeling.